Са светлым святам Нараджэння Хрыстовага!

Главное Духовность

image_pdfimage_print

Пасланне да Ражджаства Хрыстовага епiскапа Маладзечанскага i Стаубцоускага Паула пастырам, дыяканам, манахам і усім верным дзецям Маладзечанскай епархіі Беларускай Праваслаунай Царквы

«Святкуй, Сіёне, весяліся, Іерусаліме, горад

Хрыста Бога, сустракаючы Творцу твайго,

у пячоры і яслях змяшчаемага!»          

 (Сціхіра прадсвята).

Узлюблёныя ў Госпадзе пачэсныя айцы!  Дарагія браты і сёстры!

Ад усяго сэрца віншую ўсіх вас з вялікім збавіцельным святам Нараджэння Госпада нашага Іісуса Хрыста!

Усё ў свеце імгненнае ў нашым зямным жыцці. Нязменны толькі Бог і Яго стаўленне да Свайго тварэння. «Бо праўду кажу вам: пакуль не знікнуць неба і зямля, а ні ёта адна, а ні рыска адзіная не знікне з закона, пакуль не збудзецца ўсё» (Мф. 5,18), кажа Сам Спасіцель Хрыстос. І для гэтага Ён, увасобіўшыся, прыйшоў на зямлю, каб не толькі выканаць закон, але, асвяціўшы Сваім Бажаством паўшую чалавечую натуру, зноў вярнуць яе ў Валадарства Нябеснага Айца. «Ён нарадзіўся ў яслях, каб узнесці народжаных у пыле: З пылу падымае беднага» (Пс. 112, 7) …Скрозь доўгія прамовы свае пачулі мы, як плача немаўля ў яслях, і пакланіліся яму: паклонімся ж у міры і цяпер. Падымем яго на руках уздзетых і паклонімся Сыну Божаму. Ад Бога ўсемагутнага з даўніх часоў быў гром у нябёсах, і не ратаваў; пачуўся плач, і ратуе. Навошта я вам усё гэта кажу? А таму, што ганарыстасць не ратуе, а ратуе змірэнне. Сын Божы быў на нябёсах і шанаваны не быў; сышоў на зямлю, і пакланіліся яму. Трымаў пад рукой сонца, месяц і ангельскае воінства і не быў шанаваны: і нарадзіўся на зямлі чалавекам, стаўся Чалавекам спаўна і непадзельна, каб адкупіць усю зямлю», – разважае пра Нараджэнне Хрыстова блажэнны Іеранім Стрыдонскі.

На працягу ўсяго свайго існавання святая Царква нястомна абвяшчае аб цудоўным увасабленні Сына Божага і Яго прышэсці ў гэты свет. Таму Божае Нараджэнне – гэта не проста сямейнае свята, як прынята цяпер лічыць у нашым грамадстве. Гэта не чарговая падстава для весялосці, зімовых свят каля ёлкі, феерверкаў, абмену падарункамі і віншаваннямі проста з «Калядамі». Для сапраўднага хрысціяніна словы «Божае Нараджэнне» павінны быць непадзельныя, як непадзельны Сам Хрыстос, бо «адзіны Бог, адзіны і пасрэднік паміж Богам і людзьмі, Чалавек Хрыстос Іісус » (1Тим. 2,5). Божае Нараджэнне – гэта магчымасць для чалавека пачаць новае жыццё ў саюзе са сваім Творцам. Святкаванне гэтай найвялікшай падзеі чарговы раз нагадвае нам пра тую радасць, да якой закліканы кожны, хто жыве па евангельскіх прынцыпах у саюзе з Богам, Яго Царквой і Таінствамі.

Мінулы год прынёс чалавецтву цяжкія выпрабаванні. Згубная хвароба, якую ў малітвах мы называем пандэміяй каранавіруса, ахапіла ўвесь зямны шар і паразіла мільёны людзей. Не абышла бокам гэтая страшэнная напасць і нашу шматпакутную зямлю. Хвароба ў той ці іншай ступені закранула амаль кожны дом і кожную сям’ю. Некаторыя, на жаль, страцілі сваіх блізкіх, сваякоў або сяброў. Абмежаванні, звязаныя з захаваннем санітарных нормаў, вельмі моцна адбіліся на звыклым для нас ладзе жыцця, нагадваючы нам чарговы раз пра тое, што сваімі паводзінамі мы занадта моцна аддаліліся ад Бога. Дасягненні ў навуцы і тэхніцы дазволілі абмежаванаму чалавечаму розуму падумаць пра тое, што ён гаспадар усяму таму, што бачыць вакол сябе. Імкненне да «лепшага», зямнога жыцця ў камфорце і дастатку зацямніла ў нашым розуме і сэрцах словы Госпада Іісуса Хрыста аб тым, што «не хлебам адным будзе жыць чалавек, а ўсякім словам, якое зыходзіць з вуснаў Божых» (Мф. 4,4). На вялікі жаль, чалавек такі ўжо ад прыроды, што толькі пераадольваючы смутак і выпрабаванні, пачынае згадваць пра Бога, і, пераадольваючы іх зноў, набліжаецца да Яго.

Але мы павінны памятаць, што Сваім прышэсцем Гасподзь прынёс не смерць або пакаранне, а жыццё вечнае, жыццё з Богам.

ПАВЕЛ, епіскап Маладзечанскі і Стаўбцоўскі

Божае Нараджэнне 2020/2021 гг., Маладзечна



Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *